Pro dodávání minerálů do organizmu, potažmo i dodání energie, se v mé praxi nejvíce osvědčilo pravidelné užívání peruánské maky. Maka je hlavní součástí indiánské stravy pro svoji vysokou výživovou hodnotu. Je bohatá na cukry, proteiny, škroby a esenciální minerály, speciálně jód a železo. Maka je celosvětově populární pro svůj energizující efekt, podporu plodnosti a odolnost proti fyzické námaze, podporu myšlení a koncentrace, podporu sexuální aktivity a podporu regulace menstruačního cyklu a nerovnováhy ženských pohlavních hormonů včetně podpory zdraví v menopauze a při chronickém únavovém syndromu. Domorodí Indiáni užívali maku pravidelně již před příchodem Inků pro její nutriční a léčivé účinky. V peruánské bylinné medicíně je maka používána také jako imunostimulant, při anémii, tuberkulóze, menstruačních nepravidelnostech, symptomech menopauzy, rakovině žaludku, neplodnosti a ostatních reprodukčních či sexuálních poruchách, též pro zlepšení paměti. Dospělí by měly užívat jednu čajovou lžičku prášku maky denně. U dětí se mi osvědčilo stejné dávkování, tedy 1 čajová lžička denně, neboť děti potřebují daleko větší množství minerálů než dospělí vzhledem k jejich vývoji. Prášek se dá rozmíchat ve vodě a vypít nebo se dá přimíchat do přesnídávek, jogurtů apod. Z mé praxe také vím, že maka je velmi vhodná pro ženy plánující těhotenství, protože velmi dobře působí na hormonální nerovnováhu, kterou stabilizuje. V případě, že se jedná o pár, který usiluje o dítě, doporučuji užívání maky oběma partnerům. Pro svůj mineralizující a energizující efekt vřele doporučuji maku již ženám těhotným a také kojícím. Prášek z maky si můžete také namíchat s mletým semínkem Quinuy v poměru 1:1. Quinoa neboli merlík chilský je vysokohorská rostlina s vysokým podílem bílkovin, minerálních látek a mastných kyselin. Je lehce stravitelná, neobsahuje lepek. Obsahuje velké množství vápníku, je také dobrý zdrojem mědi, železa, hořčíku, fosforu, zinku, manganu a vápníku. Dále obsahuje vyrovnanou skladbu devíti základních esenciálních aminokyselin (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin), které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit. Quinoa je také zdrojem vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B, vitamin C), dále vitaminu A, E (alfa-tokoferolu), thiaminu (vitamin B1), riboflavinu (vitamin B2), kyseliny listové, beta-karotenu (provitamin A) a vlákniny. Zjistil jsem, že quinua působí preventivně proti rakovině prsu, podporuje myšlení a koncentraci.