Pro snížení krevního cukru kombinuji následující bylinky, které doporučuji individuálně: Cuti cuti - Cuti cuti patří mezi divoce rostoucí kapradiny. Odvar se užívá jako expektorans (podporující vykašlávání), dále jako prostředek pro moderaci hladiny krevního cukru a pro podporu správného metabolizmu. Tuto bylinku doporučuji v případě, že cílem je snížení hladiny krevního cukru. Pasuchaca - svou popularitu získala díky obsaženým substancím, které pomáhají udržet správnou hladinu glukózy v krvi. Hypoglykemický účinek je připisován obsahu bioflavonoidů, které svojí výraznou antioxidační aktivitou inhibují volné radikály a tím přispívají k obnově buněk pankreatu – podporuje činnosti slinivky a současně chrání její buňky. Chanca Piedra - španělský název Chanca Piedra znamená „brzda nebo rozbíječ kamenů“, protože je po generace používána indiánskými kmeny jako velmi efektivní lék při eliminaci žlučníkových a ledvinových kamenů a ostatních problémech s ledvinami. Rostlina se dále používá při nejrůznějších obtížích jako koliky, diabetes, průjem, horečka, chřipka, žloutenka, tumory (nádory), záněty pochvy a dyspepsie. Ve studiích byla prokázána aktivita antihepatotoxická (játra chránící), antispasmodická, antivirální, antibakteriální, diuretická, antipyretická a hypoglykemická (signifikantní snížení hladiny glykemie - krevního cukru). Chanca Piedře jsou přisuzovány schopnosti podpory zažívání obecně - digestivní, aperitivní, karminativní a laxativní, dále schopnost regulovat menstruační cyklus, tonické a antihelminické. Chancu Piedru doporučuji v případech, kdy zvýšená hladina krevního cukru je zároveň doprovázena problémy s trávením, žlučníkem a podobně. Dále u snižování hladiny krevního cukru se mi velmi osvědčila lihová tinktura z Arálie mandžurské a extrakt GlukoVital v tabletové formě. Účinnou látkou je extrakt z listů rostliny Gymnema sylvestre, který omezuje vstřebávání glukózy přijaté do organismu v potravě, usnadňuje odvádění glukózy z krve do buněk na místo spotřeby a kromě toho u uživatele obvykle snižuje chuť na sladké pokrmy. Aktivní látky této rostliny jsou v Indii pod názvem gur-mar („rozbíječ cukru“) po staletí užívány k udržování normální hladiny krevního cukru.