Caigua je prastarou peruánskou rostlinou, rostoucí v teplém a vlhkém klimatu. Tato silně rozvětvená popínavá rostlina s elipsovitými listy dorůstá délky až 5 metrů. Plody dosahují délky až 20 cm a jsou bohaté na minerální látky (fosfor), vitamíny – hlavně B a C, lipoproteiny a steroidní látky. V Peru je Caigua uznávána jako potravina s nízkými kalorickými, ale vysokými zdravotními hodnotami. Složky obsažené v Caigua jsou dokonalým regulátorem metabolizmu sacharidů a tuků. Významnou mírou snižují jejich hladinu díky donucení organizmu ke spalování rezerv. Pomáhají tak k účinnému snižování hmotnosti u osob s nadváhou, bez narušení rovnováhy. Caigua má tyto příznivé účinky na organizmus: čistí stěny tepen a žil od usazenin cholesterolu, pomáhá předejít arterioskleróze, srdečním onemocněním, brání tvorbě křečových žil, působí jako prevence srdečního infarktu, redukuje nadváhu, metabolizuje tuky a je cennou pomocí v redukčních dietách, redukuje celulitidu.